30.09.2020 tarihli Yerel ve Ulusal basında yayınlanan haberlerde; Visit Kütahya tarafından paylaşılan resimde ve 111 yıl öncesine ait olan fotoğrafta o dönemde binanın çevresinde hiç bir ağacın gözükmediği ancak halen binanın girişinde bulunan çınar ağacının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılında “336 yıllık anıt ağaç” olarak tescillendiği belirtilerek Kütahya'daki yüzlerce anıt çınar ağaçlarının yaşlarının doğruluğu ile ilgili soru işaretlerini de beraberinde getirdiği şeklinde bir takım haberler yer almıştır.
Anıt Ağaçların tespiti TS 13137 “Anıt Ağaçlar Envanter Seçim Kuralları ve İşaretleme’’ Standardına göre tespit edilmektedir. İlimizde 163 adet tescilli anıt ağaç bulunmaktadır. Bu ağaçlar mülga Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından tescili yapılmıştır. Anıt ağaçların yaş tespiti tahribatlı yöntem olarak bilenen ağaçtan artım burgusu ile karot alınarak yaş halkaları sayılarak yaş tespiti yapılmakta veya tahribatsız yöntem olan ağacın, gövde çevresi, çapı,taç genişliği gibi fiziksel özellikleri ölçülerek ağacın yaşı yaklaşık olarak tespit edilebilmektedir.
2016 yılında Bakanlığımızca “Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde yer alan anıt ağaçlar ve tescilli ağaç topluluklarının mevcut durumlarının belirlenmesi” çalışması kapsamında ihale yapılmış ve İlimizde 139 adet tescilli anıt ağacın boyu,çapı,yaşı ve bakımı için yapılması gereken uygulamalar ihaleyi alan firma tarafından yapılmıştır. Haberde yer alan anıt ağacın olduğu bölgede(Saray Mahallesi) 34 adet tescilli Çınar ağacı bulunmaktadır, bu ağaçların yaş tespitleri ağaçların durumuna göre tahribatsız veya tahribatlı yöntemle yaklaşık olarak belirlenmiştir.2016 yılında özellikleri belirlenen anıt ağaçların, 2019 yılında Bakanlığımızca ayrı ihalesi yapılan işte, ağaçların bakım, budama ve tabela yenileme çalışmaları yapılmıştır.
Haberde yer alan fotoğrafın yüksek bir noktadan panoramik çekildiği dikkate alındığında, fotoğrafın şimdiki Cumartesi/Çarşamba Pazaryerinin olduğu bölgede olan eski cezaevi kulesinden çekildiği değerlendirilmiş olup bu bölgenin Adliye Binasına yaklaşık uzaklığı 100 metredir. Ayrıca haberde kullanılan fotoğraf dikkatlice incelendiğinde, binanın önünde karaltı şeklinde ağacın bulunduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca aynı alana ait 1930 yılında çekilmiş fotoğraflara ulaşılmış olup, bu fotoğrafta daha belirgin bir şekilde yaklaşık 20-25 metre boyunda habere konu tescilli çınar ağacının var olduğu tespit edilmiştir.
30.09.2020 tarihinde ağaçta yapılan incelemede ağacın çevresinin yaklaşık 5 metre olduğu ve çapının 1,70 metre olduğu tespit edilmiştir. Bu değerler 2016 yılında yapılan çalışma ile karşılaştırıldığında değerlerin örtüştüğü görülmüştür. Sonuç olarak; elde edilen veriler ile çınar ağacının yaşına yönelik tartışmanın kamuoyunu daha fazla meşgul etmemesi için söz konusu anıt ağacın yaş tespitine yönelik tekrar çalışma yapılacak ve ağacın yaşında farklılık olması durumunda ağacın tabelası değiştirilecektir.