2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU VE BAĞLI MEVZUAT UYARINCA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE 2013 YILI İÇERİSİNDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARA DAİR BASIN BİLDİRİSİ
2872 Sayılı Kanunla Değişik 2872 Sayılı Çevre Kanunu uyarınca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce 2013 yılı içerisinde gerçekleştirilen iş ve işlemlere dair özet faaliyet raporu;
2013 yılı içerisinde İl Müdürlüğümüzce, İlimizde faaliyet gösteren Yönetmeliğin Ek-2 kapsamındaki çeşitli sanayi kollarındaki işletmelere ait 23 adet GFB Başvurusu değerlendirilmiş ve Geçici Faaliyet Belgesi düzenlenmiştir. Ayrıca 4 adet Yönetmeliğin Ek-1 kapsamına giren sanayi tesisine de Geçici Faaliyet Belgesi verilmiştir.
2013 yılı içerisinde İlimizde GFB aşamasını geçip İzin ve Lisans alan 30 adet işletme bulunmaktadır. Bunların 26 tanesi Ek-2 kapsamında olup İl Müdürlüğümüzce değerlendirilmiş ve İzin / Lisans Belgeleri düzenlenmiştir. Kalan 4 işletmede Ek-1 kapsamında değerlendirilerek İzin / Lisans Belgelerini almıştır.
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında değerlendirme yapılmak üzere 75 adet Proje Tanıtım Dosyasıyla İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunulmuş ve 2013 yılı içerisinde 75 adet ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmiştir.
İlimizde atık yönetimi kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve kampanyalar neticesinde 2013 yılı içerisinde; 3.500 kg atık pil, 64.575 kg bitkisel atık yağ, 83.970 kg ömrünü tamamlamış lastik, 156.380 kg atık akü, 233.120 kg atık yağ, 395.396 kg tıbbi atık ve 492.391 kg tehlikeli atık toplanmış ve çeşitli yöntemler ile bertarafı / geri dönüşümü sağlanmıştır.
2013 yılı içerisinde İlimizde satışı yapılan egzoz emisyon pulu miktarı bir önceki yıla oranla yaklaşık %8 arttırılmış ve 59.515 adet egzoz emisyon pulu satışı yapılmıştır.
2013 yılı içerisinde çeşitli sanayi kuruluşları ile işletmelere atık su, toprak kirliliği, hava kirliliği, gürültü kirliliği, ÇED ihlali, egzoz-emisyon, atık vb. konularda toplam 184 adet denetim gerçekleştirilmiş ve bu denetimler sonucu, 26 adet gerçek ve tüzel kişiye toplam 941.684,84 TL İdari para cezası uygulanmıştır.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında göstermiş olduğumuz çabaların esas amacı, hiç şüphesiz ki yöre insanımızın, daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamasını temin etmektir.
İl Müdürlüğü olarak gücümüzü Anayasamızın 56. Maddesinde belirtilen “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.” hükmünden alarak çalışmalarımızı yürütmekte ve yöre halkımızın sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını gözetmekteyiz. Tabi ki bu süreçte bizim çalışmalarımıza yardımcı olan siz değerli Kütahya halkına ve çevre gönüllülerine teşekkürlerimizi iletir, bundan sonraki süreçte de aynı duyarlılıkla birlikteliğimizi devam ettireceğimiz temennisi içerisinde olduğumuzu paylaşmak isteriz.
ÇEVRE:
BİZE GEÇMİŞTEN KALAN BİR MİRAS DEĞİL;
KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE GELECEK NESİLLERE EN GÜZEL ŞEKİLDE DEVREDİLMESİ GEREKEN
BİR EMANETTİR.
Turgay ALKILIÇ Mehmet DİNÇ
Şube Müdürü İl Müdür Yardımcısı