Isı Yalıtımında Mantolamaya Yeni Düzen
Günümüzde binalarda ısı yalıtımlı dış cephe uygulamaları oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır. Piyasada mantolama olarak tabir edilen, ısı yalıtım malzemesi üzerine yapılan fileli sıva ve üzerine mineral sıva ve boya uygulaması ile oluşturulan ısı yalıtım sisteminin yangına dayanıklı olması gerekiyor.
19.12.2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin 27 nci maddesine göre “ Dış cephelerin, yüksek binalarda zor yanıcı malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması” gerekiyor. Dolayısıyla dış cephe sistemlerinde kullanılan yapı malzemelerinin kullanım amacına bağlı olarak yancılık ve yangına tepki sınıflandırması, binanın yangın dayanımı açısından çok önemlidir.
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında Avrupa Birliği organlarınca yayımlanan “ETAG 004 - Sıvalı Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri” dokümanında bu tür uygulamalar “yalıtım malzemesi, file, sıva, mineral sıva, tespit elemanları, boya, yüzey kaplama malzemeleri” gibi bileşenlerden oluşan bir sistem olarak tarif edilmekte ve bileşenlerin hepsinin belirli oranda sistemin yangına tepki sınıflandırmasında etkisi olduğu belirtilmektedir. Yine aynı dokümana göre bu tür ısı yalıtım sistemlerinin yangın performansı Akredite Laboratuvarlar tarafından belirlenmelidir.
Bakanlığımızca, hızla yayılan mantolama sistemlerinde kalitesiz malzeme ve yanlış uygulamaların önüne geçmek ve mantolama işleminde vatandaşların güvenli malzemeye erişebilmesi için denetim firmalarına ve belediyelere gönderilmek üzere bir genelge hazırlamıştır. Yeni düzenlemeye göre binaların dış cephesinde kullanılacak mantolama sistemi için artık akredite bir laboratuvardan yangına dayanıklılık deneyi de istenecek.