Kütahya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından, sıfır atık uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla, Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında “Moda ve Tekstilde Sıfır Atık” temalı bir dizi etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe; Kütahya Valisi Sn. Musa IŞIN, Kütahya Millet Vekili Sn. İsmail Çağlar BAYIRCI, Kütahya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Sn. İbrahim ÇATLADAN, kamu kurumlarından temsilciler, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladı.
Bu kapsamda;
Bu yılın teması olan “Moda ve Tekstilde Sıfır Atık”, tekstil ve moda sektörünün atık etkisini azaltma ve sürdürülebilirlik ile döngüsellik bilincini artırma ihtiyacına dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Giyim üretiminin 2000 ile 2015 yılları arasında iki katına çıkmasına rağmen, her yıl 92 milyon ton tekstil atığı oluştuğu tahmin edilmektedir. Bu da her saniye bir kamyon dolusu giysinin çöpe atılması anlamına gelmektedir.
Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde 2017 yılında, Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen ve toplumumuzun her kesimince benimsenen Sıfır Atık projemiz sayesinde, Ülkemiz genelinde; 2017 yılında olan geri kazanım oranımız 5'e yükseltilmiş, plastik poşet kullanımı e azalmıştır. İlimiz sınırları içerisinde faaliyet göstermekte olan firmalarda oluşan yaklaşık 1.011 ton tekstil atıkları toplanarak geri dönüşüm tesislerine gönderilmiştir.
İlimizde; Sıfır Atık Projesinin başladığı tarihten günümüze yaklaşık 40 bin ton atık kaynağında ayrıştırılarak lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilmiş ve ekonomiye kazandırılmıştır. Bu sayede yaklaşık 180 bin adet Ağaç kurtarılmış, 300 bin metreküp su tasarrufu edilmiş ve 4 bin Ton sera gazı salınımı önlenmiştir.
- Uluslararası verilere göre:
Bu veriler, atık yönetiminin ne kadar kritik bir küresel sorun olduğunu ve tekstil sektörünün bu konuda oynayabileceği dönüştürücü rolü açıkça ortaya koymaktadır.
“Moda ve Tekstilde Sıfır Atık Hedefine Doğru” temasıyla düzenlenen bu etkinliklerde, hükümetler, üreticiler ve tüketiciler; döngüsel ekonomi anlayışını benimsemeye, üretim ve tüketim süreçlerini yeniden düşünmeye, atık miktarını azaltmaya ve kullanılmayan tekstil ürünlerinden yeni değerler yaratmaya teşvik edilmektedir.
Kütahya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü olarak biz de bu farkındalığın yaygınlaştırılmasına katkı sağlamaktan onur duyuyor; daha yaşanabilir, temiz ve sürdürülebilir bir dünya için tüm vatandaşlarımızı sıfır atık hareketine destek olmaya davet ediyoruz.
Kütahya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü